Iluzii optice

septembrie 23, 2006

O femeie îşi ţinea copilul cu un ham prins pe piept. Numai că din unghiul meu nu se vedea hamul, iar femeia tocmai încerca să-i prinda moţul cu o panglică. Drept urmare, ceea ce vedeam eu era o femeie care îşi ţinea copilul la un metru deasupra pamântului, de moţ. O iluzie absolut perfectă. Copilul dădea din picioare, moţul de vreo 15 cm era întins vertical, ca şi cum ar fi susţinut toată greutatea copilului.

Dacă pe Thetis ar fi dus-o capul să-l ţină pe Ahile de păr în loc să-l ţină de călcâi atunci când l-a scufundat în Styx, altfel ar fi stat lucrurile. Sau ar fi murit la primul tuns? iar noi am fi folosit astăzi expresia „moţul lui Ahile”? Şi ce s-ar fi intâmplat cu Samson, care şi-ar fi pierdut astfel copyrightul pe ideea corespondenţei dintre păr si putere? Ar fi fost doar un fel de Adibas-Ahile?
Atmosfera încărcată de mitologie şi spiritualitate din staţia de metrou este de vină. Poţi sa creezi istorii alternative aşteptând 25 de minute sa vină.

Revenind la suprafaţă, trec pe lângă un bust în jurul căruia s-au plantat multe plante-frunzoase (nu sunt sigur că asta-i denumirea ştiinţifică). Acum nu se vede decât un cap care se ridică deasupra frunzişului. Un om care a meritat un bust s-a transformat într-un anonim care ascultă chemarea naturii. Dacă ma gândesc bine, mi se pare o metaforă vizuală mişto pentru egalitatea oamenilor în faţa legilor cosmosului.. de’a dreptul eminescian

La acelaşi şir de patimi deopotrivă fiind robi,
Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: