Be well!

aprilie 3, 2007

Maybe I’m waay, way off, dar spitalele nu ar trebui să inspire un sentiment de optimism şi încredere în viaţă? Sau măcar să încerce? Pentru că oamenii vin în general la spital din dorinţa de a se însănătoşi.
Numai că spitalele bucureştene te întâmpină cu cea mai sumbră atmosferă pe care ţi-o poţi imagina. Parcă din orice colţ te pândesc moartea, chinul, uitarea, parcă fiecare centimetru cub de aer cântăreşte o tonă, iar soarele este doar o amintire îndepărtată.
Am fost astăzi la spitalul Pantelimon. Interiorul de spital românesc nu m-a luat prin surprindere. Nu mă aşteptam la un episod din E.R., nu mă aşteptam să mă întâlnesc pe holuri cu George Clooney cel-care-vindecă-femeile-cu-un-zâmbet. Pereţii gălbejiţi cu tencuiala căzută, tocurile uşilor cu aşchii sărite, paturi de fier cu câteva vestigii de vopsea printre petele de rugină, podeaua ciobită, chiar şi nelipsitele m*ie Steaua,  Dinamo, Rapid (asta mi s-a părut chiar o imagine amuzantă: un om adus pe targă, cu perfuzii, care face un efort supraomenesc, întinde mâna şi scrie pe perete „m*ie steaua” după care rânjeşte satisfăcut pe sub masca de oxigen).
Dar curtea interioară mi-a atras luarea-aminte în mod special. Pentru că arăta ca o zi proastă în Mogadishu. Se puseseră termopane la geamuri, iar toate geamurile vechi fuseseră aruncate de la etajul respectiv în curte. Deasupra covorului de sticlă spartă astfel obţinut se aruncaseră multe cadre metalice, cărucioare de invalizi scoase din uz, scaune sudate câte cinci şi nenumărate alte astfel de articole. Judecând după fiarele care stăteau agăţate în copaci în dreptul etajului trei, deduc că fuseseră aruncate de pe clădire. Rezultatul era o suprafaţă de vreo 1500 mp care putea fi închiriată lui Ridley Scott în cazul în care doreşte să toarne vreo continuare la Black Hawk Down.
Probabil efectul pe care îl are acea curte interioară asupra bolnavilor este unul extrem de revigorant. Mai ales pentru sinucigaşi, care au un loc în care se pot arunca fără nici cel mai mic risc de a rămâne în viaţă. Grija administraţiei spitalului pentru această categorie este lăudabilă.
În ceea ce priveşte grija pentru oamenii care vor să-şi continue viaţa, spitalul oferă rezerve de două persoane, cu dotări extraordinare constând în televizor, pentru preţul de numai 150RON/zi/persoană. Cu 30 RON mai mult decât o cameră într-o vilă cu vedere la mare, în plin sezon.

Be well, eat your vegetables, work out, watch when you’re crossing the street !

Reclame

4 Responses to “Be well!”

 1. andressa Says:

  I’m a stalker cu atatea comentarii, stiu, dar orisicat, trebuie sa spun asta: stii firma aia de pompe funebre cu sloganul „tot la noi ajungi”? :))

 2. noexcuses Says:

  Cred ca aveau reprezentanta la intrarea in spital :-))
  Keep stalking 😉

 3. andressa Says:

  Mai scrie si tu ceva!!

 4. medeea Says:

  hai să-ţi explic de ce e mai scump ca la mare 😀 în mult iubitul nostru pantelimon beneficiezi de 3 perfuzii pe zi, una bucată flacon de metronidazol care te face să verşi şi ce nu ai mâncat şi eventualele urlete de la miezul nopţii după ce se trezeşte vecinul din anestezie… aşa-i că e mai bine ca la mare?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: