professional lover

septembrie 28, 2007

Cu cuvântul „profesionist”(şi derivatele lui) am o relaţie love/hate.

Ce înseamnă „profesionist”? Dacă faci ceva „for a living” dar o faci mediocru sau prost, te numeşti profesionist sau nu?
Să-l luăm de exemplu pe omul care face afişele alea nemuritoare de spectacole (cineva mi-a confirmat bănuiala că este vorba despre un singur om, acelaşi, etern). Hai că ştiţi la ce mă refer. Afişele alea pentru spectacolele cu Stela, Arşinel, Mirabela Dauer, Ţociu şi Palade. Alb-albastru,  cu capetele participanţilor decupate şi puse pe rânduri şi coloane. „Războiul stelelor”, „Magnifici la palat”, „Înfruntarea vedetelor”, „Toamna bobocilor”, şi alte, nenumărate.
Le ştiu de când mă ştiu. Nu s-au schimbat deloc. Autorul lor nu a evoluat nici un milimetru în 30 de ani. Profesionist sau nu?
Ai putea spune că un om care face de atâta amar de vreme o chestie, şi care are probabil şi o pregătire formală în domeniu, este un profesionist. Dar parcă totuşi aş avea oarecari reţineri în a apela la serviciile lui dacă aş fi organizatorul unui spectacol cu pretenţii. M-aş teme că-mi va veni cu o machetă în care a pus din reflex o poză cu Stela şi Arşinel.
Sunt de acord că formatul respectiv de poster se mulează foarte bine pe targetul respectivelor spectacole, dar refuz să cred că este Sfântul Graal al layout-urilor, şi că nimic altceva nu se mai poate îmbunătăţi.

Cred că a fi profesionist, aşa cum percep eu cuvântul, nu are nimic de a face cu „a trăi din asta”. De multe ori nu are de a face nici cu pregătirea formală, cu diplomele şi cu titlurile în domeniu.
Are de a face cu modul de abordare a muncii, cu atitudinea, cu gradul de implicare.

Profesionistul este omul incapabil să-şi lase problemele profesionale la birou. Le poartă în cap (chiar dacă uneori doar în background) peste tot.
Profesionistul îmbunătăţeşte lucrurile dintr-o „manie a îmbunătăţirii”, chiar şi atunci când ştie că îmbunătăţirile respective vor trece neobservate, iar autorul lor nelăudat.
Relaţia dintre profesionist şi proiectele în care se implică este una de părinte-copil, nu de bonă-copil. Cu alte cuvinte, atâta timp cât lucrează la un proiect, proiectul este al lui, nu al clientului. Şi are grijă de el în consecinţă. Chiar dacă este un copil strâmb, retardat sau pur şi simplu nedorit.
Profesionistul nu se îmbată cu apă rece. Nu ameţeşte când este lăudat. Nu se aprinde când este criticat. Ştie să separe criticile valoroase de criticile moloz.
Profesionistul are puterea de a abandona o cantitate de muncă depusă şi de a accepta pierderile, dacă realizează că a continua este o greşeală.

Urăsc folosirea cuvântului „profesionist” atunci când înseamnă doar „este meseria lui”. Nu este acelaşi lucru. Un şofer profesionist nu adoarme la volan. Un instalator profesionist nu-ţi lasă un racord nefăcut. Un chirurg profesionist nu-şi uită pensa în pacient.

V-am cam tras-o cu titlul, ha? Aţi citit toată prostia asta şi nimic despre sex.

Reclame

7 Responses to “professional lover”

 1. runbaby Says:

  mie mi-a placut, nu asteptam nimic legat de sex :)…

 2. escuzemoi Says:

  adica nea profesionistu’ e un maniac? aidi breee!

 3. noexcuses Says:

  yes.. pretty much, yes. 🙂

 4. mArius Says:

  „Profesionistul este omul incapabil să-şi lase problemele profesionale la birou. Le poartă în cap (chiar dacă uneori doar în background) peste tot.”

  Aia s-o crezi tu ca e profesionist.
  Ala e sclav al muncii sale.
  Nu vezi cat stres purtam cu noi de la munca si efectele sale ?
  Eu cred ca un adevarat profesionist stie sa nu amestece profesia cu familia/viata lui privata.
  Cei care le amesteca sunt sclavi ai muncii lor nu profesionisti.

 5. noexcuses Says:

  Nu am spus ca le amesteca (sau ca uita sa-si pupe copiii pentru ca butoneaza la laptop in concediu). Am spus ca le poarta cu ei, chiar daca uneori numai in background.
  Daca ti-ai sters din minte absolut totul legat de munca in clipa in care ai iesit pe usa biroului, inseamna ca-ti simti jobul ca pe o povara de care nu vrei decat sa te scuturi cand bate de 17.00. Hardly professional.
  Si da, a fi profesionist implica de cele mai multe ori stres. Nu este o plimbare prin parc, si nu este pentru oricine. Poate din cauza asta sunt atat de rari.

 6. mArius Says:

  „Si da, a fi profesionist implica de cele mai multe ori stres. Nu este o plimbare prin parc, si nu este pentru oricine. Poate din cauza asta sunt atat de rari.”
  Ma uit in jurul meu si vad aproape numai oameni stresati de munca lor.
  Si cei mai multi dintre ei sunt cei mai ineficienti
  ( sa nu zic altfel sa nu ii jignesc ).
  Daca las in urma ce tine de job la 17 asta nu inseamna ca e povara. Pur si simplu imi redirectionez energia.
  Stresul e bun pana la un punct.
  A fi profesionist, din punctul meu de vedere, inseamna sa iti faci treaba cum trebuie.
  Daca reusesti pe deasupra sa o faci fara prea mari savrificii, ok.
  Insa daca o faci f bine dar cu multe sacrificii, deja pt mine nu mai „renteaza”
  Daca butonezi in concediu inseamna mai mult decat sa aduci munca „in background”.

 7. noexcuses Says:

  Nu am spus ca daca esti stresat inseamna ca esti profesionist.
  Am spus invers, ca a fi profesionist implica de multe ori stres. Deci oamenii stresati si ineficienti nu sunt un argument valid.

  Sa-ti faci treaba foarte bine, fara prea mari sacrificii, sa termini la ora 17 si sa-ti redirectionezi energia spre lucruri placute..
  Suna un pic a „cazul ideal”, in care eu unul nu prea cred. Ar fi frumos, ar fi minunat, dar pe pamant nu prea se intampla.
  Sau poate doar in cazul unui job superflu.
  Nu stiu insa nici un neurochirurg care la ora 17.00 zice „inchideti craniul pacientului, mai taiem si maine.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: