Job description

noiembrie 7, 2007

Se dă un ciocan obişnuit, format dintr-o coadă de lemn şi un capăt de fier.
Dacă se cere ca acest ciocan să fie îmbunătăţit, iată abordarile unui artist şi unui (web)designer

Artistul:
Va face coada ciocanului din cristal de boemia, iar capătul ciocanului va fi o lebădă Lalique. Lumina va trece prin ciocan şi se va descompune în culorile spectrului, evocând speranţa, armonia, nemărginirea şi cunoaşterea absolută.

Rezultatul va fi un obiect foarte frumos şi plin de profunde semnificaţii, care însă nu va putea fi folosit la bătut cuie.

(web)Designerul:
Va îmbrăca mânerul într-un cauciuc pentru a spori aderenţa. Va face capul ciocanului in asa fel incat unul dintre capete sa poata scoate cuie. Va ştanţa pe capul ciocanului sigla producătorului şi va alege culoarea cauciucului ţinând cont de targetul acelui ciocan (adică nu se va pune cauciuc roz).
Va bate apoi câteva sute de cuie, încercând să ţină ciocanul cu mâna dată cu sacâz, cu mâna uscată, cu mâna transpirată, şi cu mâna plină de vaselina. Dacă va constata că ciocanul îi alunecă la un moment dat din mână, va pune un cauciuc mai aderent, va găuri coada ciocanului şi va introduce prin aceasta un şnur pentru a putea fi legat de mână. Ca şi în cazul cauciucului, culoarea şnurului nu va fi roz.

Rezultatul va fi un ciocan mai sigur (datorită aderenţei sporite) cu feature-uri folositoare în plus (scos cuie) şi cu prestanţă mai mare (datorită siglei ştanţate). Un ciocan mai bun.

Am folosit acest exemplu al ciocanului pentru a face clară distincţia dintre artiştii pur-sânge şi webdesigneri.
Datoria artistului este de a crea aşa cum îi dictează spiritul său, de a-şi urma viziunea şi de a păstra-o nealterată. Dacă creaţia sa este sau nu apreciată de ceilalţi este o chestiune secundară.
Datoria designerului este de a crea lucruri ce vor putea fi folosite de către alţii. Cuvinte-cheie: folosite, alţii.

Internetul nu este un loc al contemplării. Este un mediu informaţional în care oamenii vin cu scopuri şi nevoi precise. Metaforic vorbind, Internetul are nevoie de ciocane bune, nu de opere de artă în formă de ciocan. Asta nu înseamnă nicidecum că ciocanele trebuie să fie urâte. Înseamnă doar că frumuseţea trebuie sa vina din simplitatea utilizarii si claritatea mesajului.

Acestea fiind spuse, TreeWorks angajează webdesigneri. Iar eu amestec afacerile cu plăcerea, postând aici un anunţ de angajare.

P.S. Şi ca să nu apară interpretări eronate, iubesc arta şi artiştii adevăraţi. I wish I was one.

Reclame

8 Responses to “Job description”

 1. Futurologu' de serviciu Says:

  Well, surprise, you are one! Cel putin asta e parerea mea. Hac!

 2. noexcuses Says:

  Oh, c’mon, you make me blush and that’s not good for my image 🙂

 3. LiarLiar Says:

  toti incercam sa separam entertainerii de artisti

 4. doru Says:

  dar cuiele?n-ai spus nimic despre viitor.

 5. Viorel Says:

  Ai uitat sa zici ca ii va reduce greutatea suficient incat majoritatea potentialilor utilizatori sa-l poata ridica de jos, si apoi va avea grija ca utilizatorii cu mai putine abilitati practice in domeniu (sau in general) sa poarte o casca de protectie si manusi captusite, sa nu se loveasca cu el in cap sau sa-si dea cu el peste degete.

  Usability and accessibility. Besides security, optimization and style.

 6. Mogre Says:

  Cred ca gresesti fundamental Programator fiind, nu pot vorbi despre mine, dar am un coleg care, desi face web desing (adica ceva folosit de altii) se comporta ca un artist. Intr-adevar, ca un artist care are o tema deja stabilita, dar ca un artist.

  Cred insa ca probema e altundeva, la nivel de (pre)conceptie. Dar asa cum acu niste sute de ani, primii editori erau si cei care stiau sa tipareasca, acum vreo zece ani, web designerii erau cei care stiau si (putin) sa programeze. Lucrurile s-au schimat insa.
  E adevarat ca unii fac arta „la comanda”; poate uneori ce fac ei la comanda nu e tocmai apreciat (si Michelangelor a patit asta) dar in nici un caz nu le putem nega creativitate. Pentru ca ei, web designerii, sunt latura artistica a webului. Si eu stau marturie pentru colegul meu.

 7. Messa Says:

  Din ce ai scris tu si ce a scris Mogre eu trag concluzia ca exista si varianta in care webdesignerul-artist reuseste sa faca ciocanul din cristal cu lebada in varf dintr-un metal nobil foarte dur, cu ciocul careia sa poti scoate cuie, care va avea si snur sa-l pui pe incheietura, atat util cat si estetic, poate cu niste insertii din argint, si cu o sigla frumos stilizata pusa in valoare de felul in care se descompune lumina cand trece prin desenul stantat al siglei…

 8. Messa Says:

  Sau poti sa faci cum e normal, sa ai in firma un art director, un web designer si un web developper/programmer


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: