A good bureaucrat never finishes early

februarie 7, 2008

Motto:
„Don’t quote me regulations !
I co-chaired the committee that reviewed the recommendation to revise the colour of the book that  regulation’s in.
We kept it grey.”

Bureaucrat  Number 1.0
Futurama, sezon 2, ep 23

Ce vasazica birocratia si cum ne imbogateste ea vietile?

Birocratia reprezinta cumulul de activitati lente, redundante, nejustificate, neeficiente, consumatoare de resurse, care se interpun intre formularea problemei si rezolvarea acesteia.
Birocratia este produsul muncii birocratilor. Contrar perceptiei generale, birocratii nu sunt doar acei oameni angajati in institutiile statului, inarmati cu o stampila, o stiva de formulare si un sac de motive pentru care problema nu se poate rezolva cu usurinta.

Birocratii sunt prezenti si in alte locuri, chiar si in mediile in care se joaca dupa regulile concurentei. Ei sunt deghizati in sedintomani, oameni care formuleaza probleme false si aloca resurse pretioase rezolvarii acestora, oameni care nu inteleg procesele dar asta nu-i impiedica sa intervina in desfasurarea lor.

Un birocrat este capabil sa tina pe loc constructia unui spital pentru ca nu s-a hotarat inca ce plante va pune la receptie. Cand echipa de dezvoltatori ii va aminti de deadline, de costurile statului degeaba si de oamenii care au nevoie de spital, birocratul va raspunde „Da, dar ce plante punem la receptie? Trebuie sa stabilim clar”.

In acest scop va forma un comitet care va analiza posibilitatea numirii unei echipe pentru realizarea unei documentatii necesare organizarii unei licitatii pentru angajarea unei echipe de consiliere pe baza recomandarilor careia se va lua decizia referitoare la tipul plantelor, pasul urmator fiind solicitarea unei analize a  bugetului ce se poate aloca decorarii cu plante pe baza recomandarilor echipei de consiliere, urmand ca in viitor sa se aiba in vedere elaborarea unui RFP si trimiterea acestuia unui grup de furnizori ale caror oferte vor fi analizate de doua comisii separate ale caror concluzii vor trebui sa fie in concordanta, in caz contrar procesul trebuind repetat.

Reclame

7 Responses to “A good bureaucrat never finishes early”

 1. Postelnica Says:

  n-am iq-ul necesar sa duc pana la capat articolul… M-ai pierdut de la primul comitet. Imi aduce aminte de vremurile cand lucram la Automatica, un fost mamut comunist (unde oamenii nu stiau ce-i aia intrnet!!!), unde trebuia sa alerg dupa cinshpe semnaturi pentru aprobarea unei simple operatiuni. Si-acum sunt inca in forma de la cat am alergat intre etaje ca sa umplu foile de autografe. Deci birocratia poate avea si efecte benefice, n-o mai denigra atat :))

 2. noexcuses Says:

  Pai ce, am zis eu ceva de rau? Am zis doar lent, nejustificat, neeficient, cosumator de resurse. Ce-i rau in asta? 🙂

 3. Alexandra M Says:

  Sistemul birocratic a fost conceput initial pentru a pastra ordinea si pentru a maximiza eficienta intr-o organizatie. In mare, presupune o scara ierarhica stabila, un set de proceduri de lucru si un sistem de raportari. Locurile in care s-au facut excese l-au transformat in eticheta pentru situatiile descrise de tine.
  Cel mai interesant e ca oamenii din institutiile in care s-a adoptat adhocratia ca alternativa, au decis sa revina la birocratie in cateva luni 🙂

 4. Kay Says:

  In „The Restaurant at the End of the Universe” (cartea a treia din trilogia cu autostopistul galactic a lui Douglas Adams) era o faza simpatica legata de asta: pe o planeta oarecare locuitorii s-au gandit sa scape de manageri si alti astfel de birocrati, asa ca i-au urcat intr-o nava spatiala si i-au trimis unde vad cu ochii. Si aia au ajuns pe Pamant acum nu stiu cate mii de ani. Si nu puteau sa (re)inventeze roata pt ca tineau intruniri peste intruniri si nu se puteau hotari ce culoare sa fie 🙂

 5. noexcuses Says:

  Multe chestii au sunat bine cand au fost concepute si s-au transformat pana la urma in definitia opusului.
  Asta este problema cu excesele. Este ok sa completezi un formular, dar ai o problema atunci cand trebuie sa completezi un formular pentru a solicita un formular. 🙂

 6. mArius Says:

  Birocratia face diferenta intre Romania si Congo ( cu toate ca diferenta nu cred ca e asa mare 🙂
  True, e exagerata, e ineficienta, insa nu se poate fara ea.

 7. Jeriko Says:

  Incet-incet cu birocratia inainte, ca doar tindem spre UE, nu?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: