Invatamantul pe genunchi

iunie 12, 2008

Elevii de clasa a IX-a şi profesorii primesc laptopuri de la minister.

Este una dintre ştirile alea la care mai intâi te bucuri „Uite bă că totuşi se mai fac şi lucruri bune”, apoi cu cât te gândeşti mai mult şi revii cu picioarele pe pamânt (românesc) începi să te încrunţi.

Să presupunem că fiecare elev de clasa a IX-a primeşte câte un laptop. Va creşte asta calitatea învăţământului românesc? Probabil că pe ici pe colo, da.
Însă întrebarea corectă este următoarea: Este aceasta cea mai bună metoda de creştere a calităţii învăţământului posibilă cu 120 milioane euro?

Părerea mea este că creşterea calităţii învăţământului se obţine în primul rând prin elevi şi profesori motivaţi. Mă îndoiesc că primirea pleaşcă a unui laptop motivează pe cineva.
Elevii care învăţau fără laptop vor învăţa şi cu laptop, iar elevii care nu învăţau vor avea şi mai multe motive să nu înveţe, cu atâta porno la un click distanţă.

Mi se pare genul de abordare comunistă care nu stimulează excelenţa, ci dă oamenilor impresia că oricat de mult sau de puţin s-ar strădui, tot acolo ajung.

Nu ar creşte mai mult calitatea învăţământului dacă elevii care vor să înveţe ar fi stimulaţi cu 120 milioane de euro în burse, competiţii, premii, uşi deschise şi oportunităţi pentru viitor?

Şi nu vorbesc aici despre nişte competiţii atât de elitiste încât 99.9% dintre elevi să simtă că nu au nici o şansă să câştige vreun pişcot, ci de nişte variante de stimulare care să facă măcar jumătate din elevi să spună „hai să trag şi eu mai tare că nu-mi strică”.

De exemplu: O dată la trei luni, sâmbăta, să se organizeze în licee teste cu subiect unic, având ca premii 50000 de burse. Sau 50000 de laptopuri.
Testele nu sunt obligatorii. Vii daca vrei, câştigi dacă poţi.
Bonus: Dacă te avantajează, nota pe care ai luat-o la test îţi poate fi considerată nota la teză pe trimestrul respectiv. Te-ai scos chiar dacă nu ai câştigat premiu. Poţi să te plimbi cu barca în Cişmigiu în timp ce colegii tăi leneşi dau teză.
Bonus 2: Dacă ai câştigat, te califici într-o competiţie mai şmecheră, cu subiecte mai grele şi premii mai mari
Iar profesorii care au peste 10 elevi castigatori, primesc bani mai multi.

Băi domnilor ăştia din ministere, când o să înţelegeţi că bunurile picate din cer nu motivează? Aoleo, ce prost sunt, pe cine m-am găsit să întreb asta.

Şi pentru că sunt o fire paranoică, nu pot să nu mă întreb de la cine va fi achiziţionat milionul ăsta de laptop-uri?
Hmmm…. Oare sunt ceva interese la mijloc? Nu, nu se poate. Este urât din partea mea să suspectez fiecare gest frumos de o motivaţie malefică.
Aşadar îmi voi alunga din minte orice gând legat de comisioane ( să zicem 15% din 120 milioane euro = 18 milioane euro)

Reclame

3 Responses to “Invatamantul pe genunchi”

  1. zoso Says:

    tinere, glumesti. 15%? 50 ce are? Ce sa faca aia cu dvd la laptop? sau cu 1gb de ram? ii ajunge 256, da-i dracu! dar raportam 1gb, ca asa e frumos…

  2. noexcuses Says:

    Da, stiu, uneori sunt prea bland si cred oamenii mai putin hoti decat sunt de fapt. Este defectul meu 🙂

  3. mich0u Says:

    ce-că-cat! 😐


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: